02-2016-Havnemøde-bibliotekarenDSC_0173 (2)

Repræsentanter fra Esbjerg Havne-Service, Seaman-Aalborg, Aarhus Sømandshjem, Søfartens Bibliotek og Handelsflådens Velfærdsråd har netop været samlet til det årlige havnemøde, hvor vi udveksler erfaringer, diskuterer nye tiltag og generelt hører om, hvordan det går hos hinanden.

I Esbjerg er der som altid gang i besøgene på klubben og i skibsbesøgene. I Aalborg har man udover at besøge handelsskibene også tilbudt krydstogtskibenes besætninger at komme til klubben på Hotel Aalborg, et initiativ, der er blevet taget godt imod. I Aarhus er gang i den, da klubben er flyttet til nye lokaler i Polensgade på Aarhus Havn. Lokaler, der trænger til en kærlig hånd, og som man for tiden er i fuld gang med at renovere – men uden at det går ud over skibebesøgene.

Årets møde blev afholdt på velfærdsrådets station i Rotterdam, hvor velfærdsmedarbejder, Jacob Christensen, viste rundt i velfærdsrådets sømandsklub i Brielle, med en rundtur i byen og 318 trin op i byens kirketårn. Vi besøgte den nye internationale sømandsklub i Oostvoorne, åbnet medio september, og besøgte museet Futureland på Maasvlakte 2. Museet giver et overblik over Rotterdam Havns udvikling – også i fremtiden, og vi fik en god fornemmelse det gigantiske område, som havnen dækker, da vi kørte fra Maasvlakte 2 tilbage til byen.

Det blev også til et besøg i den smukt nyrenoverede Danske Sømandskirke, hvor vi hilste på assistenterne Emilie, som man også kan møde på havnen, og Olivia. Her fortalte præst, Ulrik Maarup Iversen, om kirken og sit arbejde, som bl.a. også er at besøge skibe på havnen.

Inden havnemødet gik i gang, havde Søren og Jesper fra velfærdsrådet og bibliotekar Irene mulighed for at besøge Wrist’s store lager i Rotterdam, hvor Martin viste rundt. På lageret stiller Wrist lagerplads til rådighed for os til tidsskrifter og bøger m.m. Senere gik turen til havnen, hvor vi besøgte MATHILDE MÆRSK, så biblioteket og talte med kaptajn, Michael Pedersen.

Rotterdam Havn er største havn i Europa og verdens niende største havn.

(Oktober 2016)

Tekst til billederne herover:

Billede 1. Deltagerne i havnemødet, fra venstre, Arne (sømandsklubben i Aarhus), Jan (Esbjerg Havne-service), Carsten (Seaman Aalborg), Jacob (Rotterdam), Bo (Seaman Aalborg), Jesper (velfærdsrådet, Kbh.), Søren (velfærdsrådet, Kbh.) og Paw (sømandsklubben i Aarhus).

Billede 2. Søfartens Bibliotek har også bøger i klubben i Brielle.

Billede 3. Den lille fæstningsby, Brielle, har en kæmpestor kirke. Tårnet kan bestiges, der er 318 trin op, her et kig udover byen og havneområdet.

Billede 4. Den internationale sømandsklub i Rotterdam ligger i byen Oostvoorne. Klubben består af et kælderlokale med adgang til stueplan, hvor man har et fællesrum med byens borgere med bibliotek og bar. Yderst til højre ses Edwin, som passer klubben sammen med et hold af frivillige.

Billede 5. Stueplanet i den Internationale Sømandslub i Oostvoorne. Her finder man et offentligt bibliotek og en bar.

Billede 6. Den Danske Sømandskirke i Rotterdam blev gennemrenoveret i 2013-14.

Billede 7. På besøg på Wrist's store lager, her fik vi bl.a. tjekket velfærdsrådets stations bøger. Fra venstre Jesper, Jacob (velfærdsrådets mand i Rotterdam), Martin (Wrist) og Søren.

Billede 8. 1. styrmand Anders viser biblioteket på MATHILDE MÆRSK frem.

Billede 9. Ved siden af vores hotel lå en lille urtehave med dette skilt om at her lå tidligere et bibliotek for søfarende.

Billede 10. Bibliotekaren trimmer bogsamlingen på Den Danske Sømandskirke.

Billede 11. Rotterdam Havn udsigt fra bilen.